Kofein – otázky a odpovědi

Kofein Jaké jsou zdroje kofeinu ve stravě? Kofein se vyskytuje přibližně v 60 druzích rostlin, včetně kakaa, maté, guarany, čaje a kávy. Z toho vyplývá, že se přirozeně vyskytující ve výrobcích, jako je káva, čaj či čokoláda. Jiné zdroje kofeinu představují yerba mate a guarana. Ty jsou také používány jako doplňky v některých potravinách, nealkoholických nápojích [...]

Sportovní výkon a káva

Kofein je velmi prospěšný pro sportovní výkon, ale nepomůže každému. Sportovní výkon a kofein   Jakékoliv účinky konzumace kávy na sportovní výkon jsou spojeny především s kofeinem obsaženým v kávě, spíše než s kávou jako takovou. I přes zažité paradigmata o nepříznivých až škodlivých účincích kávy a jejího vlivu pro tělo, se ukazuje, že kofein může [...]

Káva zvyšuje produktivitu na pracovišti.

Káva, produktivita a kognitivní funkce na pracovišti. Mnoho lidí z praxe zná rozšířené zvyky spojené s kávou a konzumací kávy na pracovišti, ať už v kancelářských prostorách, nebo v práci na směny ve výrobě či nemocnicích. Přestávky na kávu jsou hluboce zakořeněnou součástí pracovní kultury a fráze „pauza na kávu“ neboli coffee-break, může být synonymem krátkého […]

In Káva, Zdraví

Zdravá výživa nemusí být vždy pochopena

67% Evropanů si nedokáže představit život bez kávy, avšak více než třetina z nich vůbec netuší o vlivu kávy na jejich zdraví. Argumenty zdravé výživy, nemusí být vždy pochopeny.   I přes velkou oblibu kávy v kulturním prostředí Evropy, si přibližně 39% dotázaných Evropanů, není jistá o účincích kávy na svoje zdraví, respektive o potenciálních benefitech kávy […]

In Káva

Světová produkce kávy a její spotřeba.

Spotřeba a světová produkce kávy. Podle posledních statistických ukazatelů, celosvětová produkce kávy se v roce 2015/2016 pohybovala přibližně na úrovni 8.500.000 tun (přibližně 145.000.000 60kg bagů). Z toho připadá přibližně 58% na Arabicu a 42% na Robustu. Největšími producenty kávy jsou Brazílie (ca 2.600.000 tun) Vietnam (1.650.000 tun) Kolumbie (810.000 tun) Indonésie (660.000 tun) Etiopie (384.000 tun) [...]

Pravda a mýty o kávě

Vliv kávy na zdraví člověka Fakta a mýty o kávě a o jejím vlivu na zdraví člověka. Kde leží pravda a co je mýtus? Několik názorů, které přežívají i v dnešní době, mohou být zcela mylné. Zde je několik základních bodů, které o kávě v současnosti bezpečně víme. Podívejme se co je pravda a který z názorů je stále [...]

In Káva

Čerstvá káva

Čerstvá káva Co čerstvá káva doopravdy znamená? Existuje vůbec čerstvá káva, jakožto určitý druh pražené kávy? V současné společnosti je velké téma káva obecně a to nejen espresso, ale i jiné druhy přípravy kávy. Jsou označovány za alternativní, pokud budeme brát přípravu espressa v podobě, jak jej známe z gastronomie, čímsi jakož základní přípravou tohoto nápoje. V principu [...]

In Káva

My jsme Chicco d’Oro

Italská chuť – švýcarská kvalita. Caffé Chicco d'Oro - švýcarská prémiová káva pro náročnou gastronomii. Švýcarsko nejsou jen Alpy, Švýcarsko je také kus Itálie. A Ticino je tou nejlepší Itálií ve Švýcarsku - zde je káva Chicco d'Oro doma. Tato rodinná pražírna se značkou kávy Chicco d'Oro, dnes patří ke stále oblíbenějším kávám nejen v [...]