Káva, produktivita a kognitivní funkce na pracovišti.


Mnoho lidí z praxe zná rozšířené zvyky spojené s kávou a konzumací kávy na pracovišti, ať už v kancelářských prostorách, nebo v práci na směny ve výrobě či nemocnicích. Přestávky na kávu jsou hluboce zakořeněnou součástí pracovní kultury a fráze „pauza na kávu“ neboli coffee-break, může být synonymem krátkého časového odstupu od práce, spolu s krátkým rozhovorem s kolegy, nebo si prostě jen na chvilku vypnout hlavu.
Institut pro vědecké zkoumání kávy zaměřené na zdraví člověka, zadal rozsáhlý průzkum pracovníků ze šesti evropských zemí, s cílem prozkoumat, kdy zaměstnanci pijí kávu během pracovního dne, proč ji pijí, ať už byl důvod jakýkoliv a jak cítili, že káva ovlivnila jejich produktivitu.

Peter Rogers, profesor biologické psychologie, Univerzity v Bristolu ve Velké Británii, se zúčastnil odborné diskuze s Keith Wesnesem, profesorem kognitivní neurovědy na univerzitě v Exeteru a Dr. Jamesem Chandlerem, analytikem politiky, Nadací práce, s cílem prodiskutovat výsledky průzkumu, spolu s současným výzkumem v oblasti kávy, kofeinu a kognitivních funkcí.

Nejčastějšími uvedenými důvody pro pití kávy v zaměstnání při práci byla:

1.    chuť (56%);

2.    udělat si malou přestávku a odpočinek při pití nebo přípravě kávy (40%);

3.    zvýšit pozornost a bdělost (29%).

Je zajímavé poznamenat, že respondenti, kteří v průběhu práce nepijí kávu, uvedli jiné osobní preference (například jiné nápoje – 32%) nebo proto, že neměli čas (29%). Pouze 7% si myslí, že káva pro ně není zdravá.

Z průzkumu a výsledků ovšem také vyplývá, že preference chuti má velký vliv na spotřebu kávy a její konzumaci.

V každé zkoumané zemi, byla káva nápojem, který nejvíce souvisel právě s produktivitou, přičemž 43% zvolilo kávu oproti jiným kofeinovým či bezkofeinovým možnostem. To naznačuje, že pracovní přestávky s „odměnou“ (což může být například právě káva) mohou zlepšit blahobyt a produktivitu na pracovišti.
Otázkou ovšem zůstává, zda toto je spojeno s přestávkou na kávu, nebo jednoduše přestávkou od práce anebo právě v kombinaci?

Všichni se ale jistě shodneme na tom, že příležitostné krátké přestávky v pracovním dni jsou prospěšné, povzbuzující produktivitu a sociální interakce. Jistě budete souhlasit, že kávové přestávky, ty známé coffee-breaky se spolupracovníky, mohou být způsobem, jak usnadnit debatu a diskusi nejen o klíčových tématech spojených s prací, stejně jako podporovat program duševního zdraví a dobrého pracovního prostředí.


Je ale zřejmé, že takové pauzy na pracovišti mohou být prospěšné, čemuž se psychologie zcela jistě věnovala a věnovat bude, nicméně, dovolme si alespoň částečně kávě připsat zásluhu o lepší pracovní prostředí…

 

Publikováno: 5. října 2017 data převzata: https://www.coffeeandhealth.org

0 Tags: , , ,